Monday, November 29, 2010

kebaikan or (ade ke) keburukan =)

satu hari ni aku telah merajinkan diri aku dengan merayau-rayau
bersama Kudud n Pie Mad ke Melaka. yela, lg2 melaka da maju kn.. he..
MELAKA MAJU 2010...
spanjang perjalanan tu aku fikir la ape yg aku nk post kt blog aku untuk mlm ni.
sampai ke sudah xtau.. haha..

firstly, kt0wg lepak kedai mkn Kak Ita kt Batu Berendam.
kedai ni kedai fevret kt0wg since skola menengah lg.
kedai ni p0n betol2 seblah sekolah ktowg.
nme sekolah? carik sendri.. kikiki..
n aku penah bawak Cik Ika aku ke sini.saje nk suoh die rase
sedap ke x..
lepas makan n DIE pon mnyedut teh o ais DIE smpai abeh..
DIE ni aku rase sejak lahir maknye ajar minom teh o ais..
mane pegi pon teh o ais..sedap la gak.
dah abes tu tetibe die bisik yg lebih kuang gini..

" cuk, teh o ais die cedap.. "

aku phm dah.. aku pon mgoder teh o ais ke-2 utk DIE..
tu diaa.. dua gelaih habaq hang... haha.. pdahal aku p0n ade sedut2 gak
air die. tu yg paras air kesukaan die berkurang.. =p

cuk0p la intr0 utk post kali ni..actualy aku nak cerita kt kowang pasal...


HUJAN

ni bukan pasal band Hujan lorr..
ni hujan yg dlm
bahasa inggeris = rain
bahasa arab = مطر (mathorun)
haa...da phm ape yg aku maksudkan? 

baguss... =)
bahasa inggeris = good
bahasa arab = hassanta / hassanti

haha.. da mcm translater lak..


td on the way nk blek umah dgn menaiki moto kapcai aku,
aku telah kuyup, basah dan lencun sebab hujan lebat.
aku x pike pe, terus gerak balek. da alang2 basah kn.
dlm kesejukan tu aku tepike gak apsal la ujan time2 camni..
tp pike balek, sala aku gak kuar time musim hujan.. haha..
tp setelah b'pike dgn waras n aku yakin sume ni ade hikmahnye..

air sumber khidupan..
sume owg pon tau ye x..
idupkan tanaman, rendahkn suhu bumi yg slame ni kene panas terik..
tu pon ramai yg merungut bile hujan turun

-xleh sidai baju
-xleh p pdg maen bola
-sakit otot dan sendi laa
-xleh jejln
-xleh tg0k bulan ngan psangan..ade ke? =p



cube pike owg kt afrika yg kering kontang tu.
kal0 ujan tur0n, aku rase same epi ngan owg kene
cabutan bertuah dapat umah.. haha.

secara tuntasnya? chewahh...
kita kne la bersyukur dgn pe yg ade k..


Allah berfirman yang bermaksud...

"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu,dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu padahal ia amat buruk bagi kamu. Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui.."
(Al-baqarah:216)



"manusia akan menghargai sesuatu itu setelah sesuatu itu telah tiada..."
               
                                                                           -anak.pak.din

4 comments:

  1. wah blogging stail cik ika nmpknye uuu ni.Haha.betul so kecik kenelah reda dgn hujan kat uma ni.maklumlah ganung ujang lah.monsun

    ReplyDelete
  2. teh o ais tu awk yg minom byk la!!!

    ReplyDelete
  3. cik ika : elelele...nk c0ver la tu..
    cuk rase kal0 xde owg laen kt situ,
    mau mas0k 3 cawan.. hehe..

    ReplyDelete
  4. kecik : stail ika ke? mane ade laa... huhu..
    bet0l2...redha je k.. =)
    d0k leh kelauk la kite... huhu...

    ReplyDelete